Όσσα, οι ανθισμένες κερασιές - O p t i m i s m

Όσσα, οι ανθισμένες κερασιές

Τετάρτη, Μαΐου 05, 2021

Φθάσαμε στην πανέμορφη γεμάτη χρώματα και ευωδιές εποχή, στην άνοιξη. Που έφερε μαζί της έναν υπέροχο καιρό και ένα λαμπερό ήλιο. Ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για εκδρομές και εξορμήσεις για να ξεφύγουμε από την ηχορύπανση της μεγάλης πόλης και από το καυσαέριο που ακολουθεί κάθε μας βήμα.



Αρχίζουμε λοιπόν να σχεδιάζουμε ένα κοντινό, αλλά όμορφο ταξίδι για κάπου διαφορετικά. Για θάλασσα είναι νωρίς ακόμα, δεν σκοπεύουμε να βουτήξουμε στα παγωμένα νερά από τώρα.  Ας  ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία και βλέπουμε. Οπότε? Τι διαλέγουμε?



Ανοίγουμε  τον χάρτη και ψάχνουμε για κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Και το μάτι μας πέφτει στην Όσσα. Ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη μας. Μόλις 36 χιλιόμετρα γράφει ο ταξιδιωτικός οδηγός. Και συνδυάζει τόσο πολλά!!!



Δεν χρειάζεται να μαζέψουμε πληροφορίες. Την είχαμε γνωρίσει το Φθινόπωρο. Σχεδόν την λατρέψαμε. Την επισκεφθήκαμε ξανά και τον χειμώνα με τα χιόνια. Δεν μας απογοήτευσε. Το αντίθετο θα λέγαμε. Ας επιχειρήσουμε και τώρα και είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουμε και πάλι ευχαριστημένοι.
Γεμίζουμε το αυτοκίνητο με βενζίνη και ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη. Μετά τον Λαγκαδά, συνεχίζουμε ευθεία στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων βρισκόμαστε σε ένα υπέροχο μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου που είναι γεμάτο βελανιδιές και δρύες, αλλά κυρίως κερασιές. Που αυτή την εποχή είναι ανθισμένες και πανέμορφες.



Τα κεράσια της, όταν γίνουν, είναι τόσο τραγανά, τόσο ζουμερά, τόσο μα τόσο νόστιμα. Γνωστά σε όλη την Ελλάδα.




Προς τιμήν τους γίνεται και η περίφημη γιορτή των  Κερασιών, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.  Ας το έχουμε υπόψιν μας γιατί ο Ιούνιος είναι τόσο κοντά. 



Η διαδρομή ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη είναι τόσο ευχάριστη ανάμεσα σε δένδρα που είναι ανθισμένα και αμπέλια που ήδη έχουν αρχίσει να γεμίζουν με βλαστάρια καταπράσινα και γεμάτα προσδοκίες.


Το μεγάλο πάρκο στην είσοδο του χωριού έχει φορέσει τα γιορτινά του και μας υποδέχεται με χαμόγελο να το σεργιανίσουμε , να παίξουμε στα γήπεδά του, να κουνηθούμε στις κούνιες του, να ξαπλώσουμε κάτω από τα τεράστια δέντρα του και να ξαναγίνουμε και πάλι παιδιά τρέχοντας και απολαμβάνοντας την ομορφιά του.



Μπορούμε να επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε από κοντά το διατηρητέο οίκημα που υιοθέτησαν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο της Όσσας, κερδίζοντας το Πρώτο Βραβείο Ραδιοφωνικού Μηνύματος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάντο να ακουστεί 2018»  για το μήνυμα "Γέρασα και με παράτησαν" που αναφέρεται στην εγκατάλειψη της Οικίας Χατζή -  Χατζηχριστάκη.



Και ο καθένας μας μπορεί με όποιον τρόπο επιθυμεί και δύναται, να συμβάλει στη επίτευξη του στόχου, που είναι η οριστική αναστήλωση-αποκατάστασή της οικίας, που τυχαίνει να είναι και το πατρικό σπίτι του πατέρα μου.



Το χωριό έχει και πολλά άλλα παλιά σπίτια, που αξίζουν τον θαυμασμό μας καθώς εμφανίζονται μπροστά μας όταν κάνουμε την βόλτα μας στα καλντερίμια του χωριού.


Οι δύο μεγάλες πλατείες που πήραν την ονομασία τους από την δραστηριότητα της περιοχής, την Κάτω Αγορά και την Πάνω Αγορά, είναι ιδανικές για βόλτα, μεζέ και περιήγηση.
Οι δύο ταβέρνες που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού και στην Πάνω Αγορά θα ικανοποιήσουν την πείνα μας και θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο μας.
Αν επιθυμούμε να προσευχηθούμε και να ανάψουμε και ένα κεράκι υπάρχουν δύο εκκλησίες στο χωριό, η πρώτη είναι των Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1804, και η δεύτερη είναι της Αγίας Κυράννας της νεομάρτυρος που μαρτύρησε το 1751.

Ψηλά στην τοποθεσία «Άσπρη πέτρα» μέσα σε ένα υπέροχο άλσος μαύρης πεύκης, είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.



Εκεί θα βρούμε ξύλινα παγκάκια, με τραπεζάκια και κούνιες. Για να ξαποστάσουμε από την πεζοπορία και να αφήσουμε το βλέμμα μας να περιπλανηθεί και να απολαύσει την θέα από ψηλά. 




Στις καφετέριες και στα καφενεία θα πιούμε τον καφέ μας, το χυμό μας, ή και το ποτό μας. Αξίζει να απολαύσουμε και το γλυκάκι μας, ίσως και παγωτό ή να δοκιμάσουμε κάποιο ελαφρύ γεύμα.
Στο παλιό σχολείο φιλοξενείται και το λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα, που αξίζει να το επισκεφτούμε. 


Από τον Σύλλογο Οσσαίων, λειτουργεί και «Το παλιό μας παντοπωλείο… όπως παλιά!» που βρίσκεται στην Κάτω Αγορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παλιό παντοπωλείο που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν ένα είδος μουσείου για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε τα γενόμενα σε προηγούμενες γενιές και εποχές.



Αλλά συγρόνως μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει και το "Παλαιό Τσαγκαράδικο" με αναφορές στο αρχαιότερο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής με όλα τα πληροφοριακά στοιχεία στα οποία κάποιος δύναται να ανατρέξει.


Πολλές φορές και όχι απαραίτητα μόνο την ημέρα της Πρωτομαγιάς το «Κιόσκι» που βρίσκεται στο δρόμο προς την Γαλήνη συγκεντρώνει πολλούς λάτρεις της περιοχής που εκμεταλλευόμενοι τη πανέμορφη τοποθεσία κατακλύζουν τον χώρο. Εκεί όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα ψήνουν και τρώνε και πίνουν και χορεύουν. Έτσι απολαμβάνουν το ειδυλλιακό περιβάλλον με τα θεόρατα αιωνόβια πλατάνια και το τρεχούμενο νερό από τις δύο μεγάλες γούρνες. Τα ξύλινα παγκάκια και τα τραπέζια για πικνίκ βοηθούν πλήρως την κατάσταση.



Εννοείται ότι φεύγοντας η συνείδησή μας και η ευαισθησία μας ευτυχώς δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε  φωτιά που δεν έχει σβήσει ή σκουπίδια που δεν έχουν βρει τον κάδο απορριμμάτων.



Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι πιο τολμηροί που δεν θα διστάσουν να πάνε και λίγο μακρύτερα, στην μικρή λίμνη την "Τσισμούρκα", και εκεί θα χαρούν την φύση. Αψηφώντας την απόσταση μιας και η ομορφιά της περιοχής θα τους ανταμείψει για τον κόπο τους.



Όλη η έκταση του χωριού είναι ιδανική για ποδηλατοδρομία ή και για ιππασία, για όσους τυχερούς γνωρίζουν το άθλημα. 



Σίγουρα είναι ένα πανέμορφο χωριό που αξίζει να το επισκεφθούμε όχι μόνο μία αλλά πολύ περισσότερες φορές. Εξάλλου είναι τόσο κοντά στην πόλη μας.


Κάποιες φωτογραφίες τις "έκλεψα" από την σελίδα της ομάδας της Όσσας 
Όσσα / Ossa 
και τους ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.