Όσσα, τέλειος φθινοπωρινός προορισμός!!! - O p t i m i s m

Όσσα, τέλειος φθινοπωρινός προορισμός!!!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2020
Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, σχεδόν αποχαιρετήσαμε την θάλασσα και είμαστε έτοιμοι για εξορμήσεις και εκδρομές στο βουνό, στη λίμνη, στη πεδιάδα, γενικά στη φύση και στον καθαρό αέρα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από μικρές κοντινές αποδράσεις.




Μόλις 36 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη (μετά τον Λαγκαδά συνεχίζουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο) και σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων θα βρεθούμε σε ένα υπέροχο μικρό χωριουδάκι στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου που είναι γεμάτο βελανιδιές και δρύες. Την περίφημη για τα κεράσια της, την Όσσα.




Η γιορτή των  Κερασιών γίνεται τον Ιούνιο βέβαια - Ας το έχουμε υπόψιν μας για του χρόνου.

 
Η διαδρομή ευχάριστη ανάμεσα σε δένδρα και αμπέλια. Στην είσοδο του χωριού θα βρεθούμε σε ένα μεγάλο πάρκο με κούνιες, γήπεδα και μεγάλα δέντρα, ιδανικό να παίξουν τα παιδιά. Αλλά και οι μεγάλοι σίγουρα θα ευχαριστηθούν να περάσουν κάποιες ώρες σε ένα υπέροχο και πανέμορφο περιβάλλον.






Το χωριό έχει πολλά παλιά σπίτια, μερικά των οποίων έχουν κριθεί διατηρητέα, που αξίζει να τα θαυμάσει όποιος έχει διάθεση για βόλτα στα καλντερίμια του χωριού.





Αν επιθυμούμε να προσευχηθούμε και να ανάψουμε και ένα κεράκι υπάρχουν δύο εκκλησίες στο χωριό, η πρώτη είναι των Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1804, και η δεύτερη είναι της Αγίας Κυράννας της νεομάρτυρος που μαρτύρησε το 1751.



Ψηλά στην τοποθεσία «Άσπρη πέτρα» μέσα σε ένα υπέροχο άλσος μαύρης πεύκης, είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.




Εκεί θα βρούμε ξύλινα παγκάκια, με τραπεζάκια και κούνιες. Για να ξαποστάσουμε από την πεζοπορία και να αφήσουμε το βλέμμα μας να περιπλανηθεί και να απολαύσει την θέα από ψηλά. 






Δύο μεγάλες πλατείες που πήραν την ονομασία τους από την δραστηριότητα της περιοχής, την Κάτω Αγορά και την Πάνω Αγορά, είναι ιδανικές για βόλτα, μεζέ και περιήγηση.






Δύο ταβέρνες θα ικανοποιήσουν την πείνα μας και θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο μας, στην είσοδο του χωριού και στην Πάνω Αγορά.





Στις καφετέριες που βρίσκονται σχεδόν στην είσοδο του χωριού θα πιούμε τον καφέ μας





και μπορούμε να απολαύσουμε το γλυκάκι μας ή και ένα ελαφρύ γεύμα.





Φεύγοντας μπορούμε να εφοδιασθούμε παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά από τοπικά μαγαζάκια και κρασιά, ούζα και τσίπουρα από το γνωστό οινοποιείοτόσο για προσωπική μας χρήση όσο και για δωράκια σε φίλους και συγγενείς.






Στο παλιό σχολείο φιλοξενείται και το λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα, που αξίζει να το επισκεφτούμε.




Από τον Σύλλογο Οσσαίων, λειτουργεί και «Το παλιό μας παντοπωλείο… όπως παλιά!» που βρίσκεται στην Κάτω Αγορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παλιό παντοπωλείο που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν ένα είδος μουσείου για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε τα γενόμενα σε προηγούμενες γενιές και εποχές.





Αλλά συγχρόνως μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει και το "Παλαιό Τσαγκαράδικο" με αναφορές στο αρχαιότερο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής με όλα τα πληροφοριακά στοιχεία στα οποία κάποιος δύναται να ανατρέξει.




Αν περπατήσουμε στο δρόμο προς την Γαλήνη θα συναντήσουμε την τοποθεσία «Κιόσκι». Θεόρατα αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενο νερό από δύο μεγάλες γούρνες.






Υπάρχουν ξύλινα παγκάκια και τραπέζι για πικνίκ.







Εννοείται ότι όλη η έκταση του χωριού είναι ιδανική για ποδηλατοδρομία ή και για ιππασία, για όσους τυχερούς γνωρίζουν το άθλημα. 






Μια όμορφη διαδρομή είναι προς την λίμνη "Τσισμούρκα", που θα μας συναρπάσει. Μπορούμε να πάμε με αυτοκίνητο αλλά και περπατώντας. Η ομορφιά της θα μας ανταμείψει για τον κόπο μας.





Σίγουρα είναι ένα πανέμορφο χωριό που αξίζει να το επισκεφθούμε όχι μόνο μία αλλά πολύ περισσότερες φορές. Εξάλλου είναι τόσο κοντά στην πόλη μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.