6 Τρόποι να πεις "όχι", χωρίς να μαλώσεις με το ταίρι σου - O p t i m i s m

6 Τρόποι να πεις "όχι", χωρίς να μαλώσεις με το ταίρι σου

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2020
Σχέσεις. Περίπλοκες και παρεξηγημένες. Με αντιθέσεις, με αντιπαλότητες,  με ανακατατάξεις, με αντιφάσεις. Προσπαθείς κάθε μέρα να τις συντηρήσεις, να τις διατηρήσεις αλλά και να τις ανανεώσεις. Εφόσον φυσικά σε ενδιαφέρουν και αποτελούν προτεραιότητά σου.


Αλλά είναι πάμπολες οι φορές που νιώθεις οργή, αγανάκτηση και την διάθεση να αντισταθείς σε όλα φωνάζοντας ένα βροντερό «Όχι» και φυσικά να κάνεις του κεφαλιού σου.


Τότε όμως είναι που δεν υπάρχει εύκολος γυρισμός και πισωγύρισμα. Όταν τα πράγματα φθάσουν σε αδιέξοδο. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις ώστε και να προστατεύσεις τις επιλογές σου αλλά και να μην προσβάλλεις ή αγανακτήσεις το έτερον ήμισύ σου?  


Ας δώσουμε κάποια παραδείγματα για καθημερινές τριβές και προβλήματα: 


1.    Δεν έχεις καμία διάθεση να περάσεις το μεσημέρι της Κυριακής και πάλι με τους δικούς του. Δεν πρωταγωνιστείς και στην σειρά «Το σόι σου». Αντί να πεις θυμωμένα και με δυνατή φωνή ότι αρνείσαι να πας, πρότεινε κάποια δική σου ιδέα, για μία εκδρομή ή ένα  ιδιαίτερο εστιατόριο ώστε να τον δελεάσεις και να τον πείσεις.


2.    Αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη και δεν επιθυμείς να γεμίσει το σπίτι σου με άντρες που επιθυμούν να δουν ποδόσφαιρο, να φάνε πίτσες και να πιούν μπύρες, αφήνοντας μετά τα αποτυπώματά τους σε σένα για να τα καθαρίσεις. «Γιατί να μην πάτε στην καφετέρια με την τεραστίων διαστάσεων οθόνη τηλεόρασης, ώστε να το απολαύσετε σαν να ήσασταν παρόντες στο γήπεδο», είναι μία καταπληκτική πρόταση που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο ούτε αυτόν αλλά ούτε και τους φίλους του. Έτσι θα βρεις και εσύ ευκαιρία να διαβάσεις εκείνο το έρμο βιβλίο που σέρνεις μήνες τώρα.



3.   Σε πιέζει καιρό τώρα να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο ώστε να πάρεις εσύ το παλιό, το μεταχειρισμένο. Τα οικονομικά σας βέβαια δεν το επιτρέπουν, αλλά εκείνος επιμένει. Δήλωσέ του ότι είναι συμφέρον σας να πουλήσετε αυτό που έχετε και να οδηγείτε εναλλάξ το νέο και οι δύο. Και μόνο η προοπτική να δώσει σε σένα, που είσαι γυναίκα, το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό του, σίγουρα θα τον αναγκάσει να κάνει πίσω.  Τουλάχιστον προς το παρόν. Μετά βλέπεις.


4.   Νυστάζεις. Δεν έχεις όρεξη για ιδιαίτερες τρυφεράδες και ότι ήθελε προκύψει. Δεν είναι απαραίτητο να πετάξεις στα μούτρα του την άρνηση. Μπορείς να τον αγκαλιάσεις απαλά και να του πεις πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν κοιμάσαι στην αγκαλιά του, γιατί τα μάτια σου κλείνουν. Λογικά θα το εκτιμήσει.



5.    Βουνό ή θάλασσα? Η αιώνια ερώτηση για τις διακοπές που προσπαθεί να καταστρέψει την σχέση σας. Αν τα γούστα σας ταιριάζουν, όλα καλά. Όταν όμως ο καθένας ονειρεύεται κάτι διαφορετικό,  τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Εφόσον τα οικονομικά σας είναι ανθηρά μπορείτε άνετα να συνδυάσετε και τα δύο. Ειδάλλως θα πρέπει να τον πείσεις, ότι εφόσον πέρυσι πήγατε βουνό που ήταν δική του επιλογή, τότε φέτος η θάλασσα σας περιμένει. Ελπίζοντας ότι δεν είναι τελείως γαϊδούρι, θα πρέπει να συμφωνήσει με αυτή την λύση που εσύ προτείνεις. Εννοείται ότι και εσύ από την πλευρά σου είσαι τέλεια και ιδανική σύντροφος ώστε να μην σκεφτείς καν να τον ρίξεις.                                                         
                                                        


6.    Δουλειές του σπιτιού. Φυσικά και δεν θα τις κάνεις μόνη σου, την στιγμή μάλιστα που εργάζεστε και οι δύο και κουράζεστε εξίσου.  Μην πεις "όχι δεν θα μαγειρέψω κάντο εσύ" , απλά πες του ότι "αν ο ένας ασχοληθεί με την προετοιμασία και παρασκευή του φαγητού, ο άλλος οπωσδήποτε θα πρέπει να αναλάβει το πλύσιμο των πιάτων". Και άφησέ τον να διαλέξει. Μέχρις εκεί.




Υπάρχουν πολλά στα οποία θα διαφωνήσεις, θα μαλώσεις, θα εκραγείς. Αν όμως καταφέρεις να δαμάσεις τα δικά σου νεύρα και εμφανισθείς μπροστά του ήρεμη, αποφασισμένη και με επιχειρήματα, σίγουρα θα καταφέρεις πολλά. Όχι απλά να τον πείσεις, αλλά να βελτιώσεις τις σχέσεις σας και να κερδίσεις την εκτίμησή του. Μία παράμετρος που είναι υψίστης σημασίας σε μία ιδανική, ουσιαστική και ευτυχισμένη σχέση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.