Και γιατί όχι? Φέτος διακοπές στην Όσσα!!! - O p t i m i s m

Και γιατί όχι? Φέτος διακοπές στην Όσσα!!!

Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2020

Ήρθε το καλοκαίρι. Και μαζί του έφερε ζέστη, και διάθεση για διακοπές, για εκδρομές, για εξορμήσεις. Αν είμαστε λάτρεις της θάλασσας, λογικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι λιγότερο από παραλίες, αμμουδιά, ατελείωτο κολύμπι και παιχνίδι στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της χώρας μας.


Αλλά κάπου εκεί ανάμεσα, πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος και για βουνό. Για έξτρα δροσιά, για πιο ήσυχες καταστάσεις και για πιο ήρεμες διακοπές.


Και φυσικά καλό είναι να διαλέξουμε κάτι που προσφέρει και κάτι περισσότερο από απλή ξεκούραση.
Αν λοιπόν αναζητάμε όλα αυτά, συν δράση, συν εκδηλώσεις, συν το κάτι παραπάνω, μάλλον πρέπει να επισκεφτούμε την Όσσα.


Είχαμε κάπου σημειώσει διαβάζοντας τα προηγούμενα άρθρα, ότι το καλοκαίρι προς το τέλος του Ιούνη, μέσα Ιούλη,  γίνεται κάτι υπέροχο, κάτι φανταστικό, κάτι καταπληκτικό σε εκείνο το μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται τόσο μα τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη, μόλις 36 χιλιόμετρα μακριά.


Αναζητώντας λοιπόν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακαλύπτουμε ότι έχει πολλά μα πάρα πολλά που μπορούμε να ζήσουμε και να γευθούμε.
Ήδη λειτουργεί από τον Σύλλογο Οσσαίων, «Το παλιό μας παντοπωλείο… όπως παλιά!» που βρίσκεται στην Κάτω Αγορά.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παλιό παντοπωλείο που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν ένα είδος μουσείου για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε τα γενόμενα σε προηγούμενες γενιές και εποχές. Αλλά συγρόνως μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει και το "Παλαιό Τσαγκαράδικο" 


με αναφορές στο αρχαιότερο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής με όλα τα πληροφοριακά στοιχεία στα οποία κάποιος δύναται να ανατρέξει.


Συγχρόνως ενημερωνόμαστε για όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή την Γιορτή Κερασιού που είναι συνήθως στα τέλη Ιουνίου. Βέβαια μπορεί να έχουν αλλάξει κάποια λόγω covid-19. Είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων.


Έχουμε ακούσει αλλά κυρίως έχουμε δοκιμάσει και έχουμε λατρέψει τα υπέροχα τραγανά κεράσια της και επιθυμούμε να τα ξαναανακαλύψουμε.

Επίσης μαθαίνουμε και για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χορούς παραδοσιακούς, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές βραδιές μέχρι και disco party και ρεμπέτικες βραδιές.


Το σίγουρο είναι ότι καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και γούστα όσων θα έχουμε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε αλλά κυρίως να τις ζήσουμε συμμετέχοντας και οι ίδιοι.
Και αν και όλα αυτά μας φαίνονται λίγα και δεν επαρκούν για το ανικανοποίητο χαρακτήρα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει το λαογραφικό μουσείο, που φιλοξενείται στο Παλιό Σχολείο, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε τα υπέροχα εκθέματα.


Εννοείται ότι υπάρχουν καφετέριες για να πιούμε το καφεδάκι μας, το ποτάκι μας, το αναψυκτικό μας και να δοκιμάσουμε γλυκά και παγωτά. Για να ευχαριστήσουμε τον ουρανίσκο μας και να καλμάρουμε την πείνα μας, (Ο καθαρός αέρας ανοίγει την όρεξη), θα βρούμε τέλειες γεύσεις στις ταβέρνες που υπάρχουν στην είσοδο του χωριού και στην Πάνω Αγορά.


Μπορούμε να εκκλησιασθούμε στις δυο πανέμορφες εκκλησίες των Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1804, και της Αγίας Κυράννας της νεομάρτυρος που μαρτύρησε το 1751.  

Στην περιήγησή μας θα δούμε πολλά παλιά σπίτια, μερικά των οποίων έχουν κριθεί διατηρητέα, που αξίζει να τα θαυμάσουμε όταν αποφασίσουμε να σεργιανίσουμε στα καλντερίμια του χωριού.


Ψηλά στην τοποθεσία «Άσπρη πέτρα» μέσα σε ένα υπέροχο άλσος μαύρης πεύκης, είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.


Εκεί θα βρούμε ξύλινα παγκάκια, με τραπεζάκια και κούνιες. Για να ξαποστάσουμε από την πεζοπορία και να αφήσουμε το βλέμμα μας να περιπλανηθεί και να απολαύσει την θέα από ψηλά. 


Στο μεγάλο πάρκο με τα πανύψηλα δέντρα που δεσπόζει στην είσοδο του χωριού, θα βρούμε κούνιες και γήπεδα, ιδανική τοποθεσία να παίξουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Γιατί όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Και όλοι να  ευχαριστηθούμε ένα υπέροχο και πανέμορφο περιβάλλον.


Στο «Κιόσκι» μπορούμε να διοργανώσουμε ένα πικνίκ κάτω από τις λεύκες και τα πλατάνια και να δροσιστούμε από τις πηγές με το γάργαρο δροσερό νερό.


Εννοείται ότι όλη η έκταση του χωριού είναι ιδανική για ποδηλατοδρομία ή και για ιππασία, για όσους τυχερούς γνωρίζουν το άθλημα. Μια όμορφη διαδρομή είναι προς την λίμνη "Τσισμούρκα", που θα μας συναρπάσει.


Και εάν νιώσουμε ότι μας λείπει το υγρό στοιχείο, σε απόσταση αναπνοής, στο Λαγκαδά, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά, με τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.


Στον υπαίθριο χώρο των Λουτρών βρίσκεται το κολυμβητήριο με πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων για μεγάλους αλλά και μία παιδική για να κολυμπήσουν τα καμάρια μας. Επίσης λειτουργεί αναψυκτήριο εντός του χώρου για να συνδυάσουμε το καλοκαιρινό μας μπάνιο με απόλαυση και χαλάρωση.


Έτσι μπορούμε να οργανώσουμε, να σχεδιάσουμε και να χαρούμε υπέροχες διακοπές, που σίγουρα θα μας μείνουν αξέχαστες, στην όμορφη ορεινή Όσσα.



Μην μας ζηλεύετε. Μπορείτε και εσείς να έρθετε μαζί μας. Να σας φιλοξενήσουμε.




Κάποιες φωτογραφίες τις "έκλεψα" από την σελίδα της ομάδας της Όσσας 
Όσσα / Ossa 


και τους ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.