Η ψηφιακή μας ζωή! - O p t i m i s m

Η ψηφιακή μας ζωή!

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021

Ζούμε σε μία πλασματική και ψηφιακή ζωή. Όλες οι συναλλαγές μας πλέον γίνονται από το διαδίκτυο.




Οι πληρωμές, οι φορολογικές δηλώσεις, τα επιδόματα, οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας, οι μικρές αγγελίες, οι αγορές ειδών και υπηρεσιών. Τα πάντα. Είτε αφορούν τραπεζικές συναλλαγές, είτε υποχρεώσεις προς το κράτος και στους λοιπούς οργανισμούς, είτε, είτε, είτε...




Τα χρήματα πλέον στην μορφή που όλοι γνωρίζαμε και αγαπούσαμε, σχεδόν δεν τα αγγίζουν τα χέρια μας.




Ας μην κρυβόμαστε και από τον ίδιο τον εαυτό μας. Μας άρεσε πολύ να έχουμε γεμάτο πορτοφόλι. Κυρίως με χαρτονομίσματα. Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ είχαμε μία μεγάλη αδυναμία στο μωβ χρώμα. Και το κίτρινο και το πράσινο και τα άλλα χρώματα, όμορφα ήταν βέβαια. Ακόμα και τα κέρματα  μας ενθουσίαζαν, όπως κουδούνιζαν δυνατά στη τσέπη μας.





Τώρα  έχουμε στα χέρια μας μία ανέπαφη κάρτα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί την ονομάζουν έτσι, αφού όλοι την αγγίζουν. Εννοούν υποθέτω την κάρτα που μπορεί να την χρησιμοποιήσεις χωρίς να πληκτρολογήσεις τον κωδικό,  το PIN. Τέλος πάντων, αυτό είναι το λιγότερο κακό. Αυτή λοιπόν η πλαστική κάρτα είναι ο πρωταγωνιστής στις περισσότερες των πληρωμών μας, που ακολουθούν την ηλεκτρονική εποχή.




Αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι ότι απωλέσαμε και την συναισθηματική μας επικοινωνία.




Με φίλους στο Facebook, που ίσως ποτέ δεν θα συναντήσουμε, με followers στο Instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σίγουρα είναι από τα πέρατα της οικουμένης και ούτε το πρόσωπό τους δεν έχουμε μπει στον κόπο να κοιτάξουμε.




Και έχουμε μάθει να εκφράζουμε όλες τις αγωνίες, τις πίκρες, τα παράπονα σχολιάζοντας σε διάφορα άρθρα που διαβάζουμε. 




Τα νέα τα αλιεύουμε πλέον από ηλεκτρονικές σελίδες που υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και στο εξωτερικό, νομίζοντας ότι όσο περισσότερες πηγές διαβάσουμε, τόσο πιο ενημερωμένοι θα εμφανιζόμαστε. 




Και φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να διακρίνουμε πόσα από αυτά που έπεσαν στην αντίληψή μας είναι αληθινά ή απλώς υπάρχουν για να μας παραπλανούν και να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια.




Και δημοσιεύουμε φωτογραφίες από κάθε στιγμή της ζωής μας δείχνοντας σε όλους πόσο τέλεια περνάμε και πόσο υπέροχα ζούμε. Και όλα αυτά στα σίγουρα, από την ασφάλεια του ιδιωτικού μας χώρου και κλεισμένοι στον κόσμο μας.




Και στις περισσότερες των περιπτώσεων η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και σίγουρα όχι καλύτερη της ψεύτικης.



Πως να δείχνεις στους άλλους ότι έχει κοπέλα!


Και η ζωή περνάει ακριβώς από δίπλα μας και χάνεται. Και εμείς αντί να τρέξουμε να την απολαύσουμε στο έπακρο και να την ζήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, απλά αδιαφορούμε και καθημερινά χωνόμαστε ακόμα πιο βαθιά στα άδυτα του internet.




Αλλά ίσως ήρθε ο κατάλληλος χρόνος να αλλάξουμε τις «αρρωστημένες» συνήθειές μας και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ευαισθησία και προσμονή τις καθημερινές στιγμές μας. Και ίσως να δουλέψουμε, μέσα μας κυρίως, την μεταμόρφωση της ίδιας της νοοτροπίας και της ζωής μας.



Φυσικά πάντα προς το καλύτερο. Γιατί αυτά μας αξίζουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.