Η βαρβάρα!!! - O p t i m i s m

Η βαρβάρα!!!

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2020

Πάντα στις 3 του Δεκέμβρη Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, κάθε χρόνο δεχόμασταν μία όμορφη επίσκεψη. 



Της γιαγιάς. Την περιμέναμε με λαχτάρα γιατί πάντα ερχόταν με τα χέρια γεμάτα. Τρέχαμε και εμείς τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια να ανοίξουμε το κλειστό πλαστικό σκεύος και να απολαύσουμε την υπέροχη μυρωδιά που αναδυόταν από την κανέλα, τους ξηρούς καρπούς, τα σύκα και το τέλεια μαγειρεμένο σιτάρι.



«Ευχαριστούμε γιαγιά»,  φώναζαν τα παιδιά και έτρεχαν να την αγκαλιάσουν και να την φιλήσουν. Και εκείνη πάντα μας παρότρυνε να το δοκιμάσουμε τώρα που ήταν ζεστό. Γέμιζαν τα μπολ και χτυπούσαν τα κουτάλια. Ακούγονταν επιφωνήματα ευχαρίστησης και χαράς.



Τα χρόνια κύλησαν και η γιαγιά δεν είναι πλέον μαζί μας. Και εσύ σαν κόρη ή και σαν νύφη αισθάνεσαι απλά την επιθυμία να συνεχίσεις το όμορφο έθιμο και να γεμίσει το σπίτι από αρώματα και υπέροχες γεύσεις.

Ακολουθείς κατά γράμμα την συνταγή και καθώς ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα, την φέρνεις στο μυαλό σου. Χαμογελαστή και έτοιμη να προσφέρει τα πάντα. Νιώθεις μία συγκίνηση αλλά συγχρόνως και μία χαρά στις όμορφες στιγμές του τότε…

Έτοιμη λοιπόν η Βαρβάρα τοποθετημένη σε πλαστικά σκεύη και στολισμένη με καβουρντισμένα αμύγδαλα και μπόλικη κανέλα περιμένει να έρθουν να την παραλάβουν για να φάνε τα παιδιά και τα εγγόνια.



Και εσύ να νιώσεις για μία ακόμα φορά ότι αυτοί που έφυγαν ζουν ανάμεσά μας, όσο εμείς τους σκεφτόμαστε και τους θυμόμαστε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.