Το μπαούλο της γιαγιάς! - O p t i m i s m

Το μπαούλο της γιαγιάς!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020
Έχει λίγο καιρό που σου έχει γίνει έμμονη ιδέα να ψάξεις εκείνο το παλιό μπαούλο της γιαγιάς που βρίσκεται κρυμμένο στην αποθήκη του πατρικού σου, στο σπίτι των γονιών σου.



Οπλίζεσαι με υπομονή και καθαριστικά και παίρνεις την μεγάλη απόφαση να μπεις στα μυστικά και τα όνειρα μιας άλλης γενιάς, μιας άλλης εποχής.
Μαζί σου, συμπαραστάτες και βοηθοί τα παιδιά σου. Έχουν ενθουσιαστεί με αυτή την προοπτική και βιάζονται να ανακαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό.
Και η αναζήτηση αρχίζει. Ευτυχώς δεν είναι κλειδωμένο, αλλά έχει άπειρη σκόνη και αράχνες πάνω. Άραγε πόσα χρόνια έχει να ανοίξει αυτό το ξύλινο μπαούλο και τι να έχει άραγε μέσα? Όσο ζούσαν οι γονείς σου ποτέ δεν σου επέτρεψαν να το ανοίξεις και ας το λαχταρούσες από μικρή ηλικία. Και η ώρα έφθασε και σηκώνεις ανυπόμονα το καπάκι.



Κοιτάς έκθαμβη. Αντικείμενα εποχής  από αυτά που και τώρα είναι στη μόδα, στοιβαγμένα και καλοδιατηρημένα. Νιώθεις σαν να κάνεις ιεροσυλία, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εσύ είσαι ο κληρονόμος, δεν πρέπει να αισθάνεσαι περίεργα. Σίγουρα κάποιος τα τοποθέτησε έτσι ώστε κάποια στιγμή να φθάσουν στα χέρια σου.
Το παλιό ραδιόφωνο «παγκοσμίου λήψεως» του παππού, το σίδερο της γιαγιάς, μπρούτζινα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα τους, το γουδί, μια λάμπα πετρελαίου, η χειροκίνητη ραπτομηχανή, ένα βιβλίο κιτρινισμένο από το πέρασμα του χρόνου, ένα μάλλον ημερολόγιο με καταγραφές γεγονότων, κλπ, κλπ. 



Μερικά τα θυμάσαι αμυδρά, άλλα είναι σαν τα βλέπεις για πρώτη φορά αλλά συγκινείσαι καθώς σκέφτεσαι ότι σε μια άλλη εποχή κάποιοι πρόγονοί σου τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά.

Τι υπέροχο φόρεμα! Μακρύ σε χρώμα μπορντοκόκκινο με δαντέλα. Σε ορισμένα σημεία είναι φθαρμένο αλλά παραμένει πανέμορφο. Νομίζεις ότι έχεις δει κάποια παλιά φωτογραφία της γιαγιάς σου που το φοράει σε κάποιο χορό αλλά ήταν ασπρόμαυρη και δεν μπορούσες να καταλάβεις το φανταστικό χρώμα. 


Σε ένα ξύλινο πολύ όμορφο κουτί ανακαλύπτεις φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς αλλά και πολύ παλαιότερες. Στις περισσότερες από την πίσω πλευρά διαβάζεις ημερομηνίες γραμμένες με μελάνη και ονόματα που σου είναι παντελώς άγνωστα. 



Άνθρωποι άλλοτε χαμογελαστοί και μάλλον ερωτευμένοι, διασκεδάζουν σε κουτούκια της εποχής, αλλά και πολλές φορές σκυθρωποί και απρόσιτοι, με ρούχα περίεργα για την εποχή μας, έχουν μείνει αναλλοίωτοι από τον χρόνο και σε κοιτούν περίεργα.



Και φυσικά δεν λείπουν και οι επιστολές. Πιασμένες με μία κόκκινη κορδέλα μιλούν για έρωτες και ανεκπλήρωτους πόθους. Οι ημερομηνίες πολύ παλιές, αναφέρονται σε χρόνια που ίσως ούτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου δεν ζούσαν. Άραγε ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι? Έχουν περάσει τόσα…………χρόνια αλλά οι άνθρωποι ερωτεύονται με τον ίδιο τρόπο και τα αισθήματα παραμένουν τα ίδια πάντα.


Αντιλαμβάνεσαι ότι τα παιδιά σου έχουν ενθουσιαστεί και καταβροχθίζουν στην κυριολεξία τα όσα διαβάζουν σε αυτά τα ερωτικά κιτρινισμένα από τον χρόνο και από τον πόνο γράμματα. Πάντα οι παλιές ερωτικές ιστορίες, ιδίως αν δεν είχαν αίσιο τέλος, εξιτάρουν και προβληματίζουν. 
Το ημερολόγιο αναφέρεται σε γεγονότα που συνέβησαν πριν πολλά...........χρόνια και σε σχέσεις ανθρώπων που σημάδεψαν τις ζωές τους. Δεν είναι ερωτικού περιεχομένου αλλά μαθαίνεις τόσα για ανθρώπους που ποτέ δεν γνώρισες.



Χάνεσαι σε όλα αυτά που διαβάζεις και βλέπεις, και αφήνεις τον χρόνο να κυλά και να χάνεται.
Και πριν σε βρει το βράδυ, καλύτερα να επανέλθεις στο τώρα και να βρεις την θετική πλευρά και σε αυτό το γεγονός, που κυριολεκτικά σε συγκλόνισε.
Η ζωή ευτυχώς συνεχίζεται και ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να διαλέγεις πια από όλα αυτά τα υπέροχα αντικείμενα σίγουρα θα κοσμήσουν τον δικό σου αληθινό κόσμο.



Γιατί ορισμένα πράγματα, όσο παλιά και αν είναι, ζουν για πάντα μαζί μας, προσαρμόζονται στις ζωές μας, και μας επιτρέπουν να κρατήσουμε κοντά μας αγαπημένους ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στον υλικό κόσμο μας αλλά υπάρχουν στις καρδιές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.