Πως μπορώ να πω "όχι" στο μωρό? - O p t i m i s m

Πως μπορώ να πω "όχι" στο μωρό?

Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2021

Το μωρό σου μεγαλώνει. Μέρα με τη μέρα. Στιγμή με τη στιγμή. Βρίσκεται στην υπέροχη ηλικία που άρχισε να περπατάει. 



Στέκεται γεμάτο καμάρι στα δύο του ποδαράκια.



Αφού γέμισε με χαρά και ευτυχία την ζωή σου και άπειρες φωτογραφίες και βίντεο για ανάμνηση, άρχισαν τα δύσκολα.




Είναι πλέον όρθιο και σεργιανάει σε όλα τα δωμάτια. Φθάνει τα περισσότερα ντουλάπια και συρτάρια. Ανακατεύει τα πάντα στο διάβα του, αφήνοντας πίσω του ακαταστασία και χαμό. Μπορεί άνετα να ανέβει ακόμα και πάνω στο τραπέζι, αν το επιθυμήσει.



Έχει έντονο το συναίσθημα της εξερεύνησης. Όλα είναι καινούργια για τα γεμάτα περιέργεια μάτια του και επιθυμεί να δοκιμάσει τα πάντα.





Και εσύ τρέχεις πίσω του και προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Πανικόβλητη και εξουθενωμένη. Και αναρωτιέσαι:" Πως μπορώ να πω όχι σε ένα τόσο μικρό πλασματάκι? Πόσα θα καταλάβει και πόσο θα επηρεασθεί ο ψυχικός του κόσμος?"




Και όμως. Ακόμα και σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία μπορείς να θέσεις όρια και προϋποθέσεις στην συμπεριφορά του μωρού σου.





Απλά θα χρησιμοποιήσεις φωνή απαλή αλλά σταθερή. Αν του πεις όχι με όμορφο τρόπο το παιδί θα το καταλάβει. Όταν θα προσπαθήσει να το επαναλάβει για να ελέγξει τις αντοχές σου και τις διαθέσεις σου, είναι απαραίτητο να το επαναλάβεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σίγουρη για τον εαυτό σου. Μία, δύο, τρεις φορές και το θαύμα θα συντελεστεί.




Εξάλλου ακόμα και το μάζεμα των παιχνιδιών, αν το τοποθετήσεις μέσα στην σφαίρα της διασκέδασης και της μάθησης, θα λειτουργήσει θετικά και θα αποδώσει καρπούς.





Μεγάλη προσοχή όμως απαιτείται για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Εκεί που διακυβεύεται η ασφάλεια του μωρού σου δεν υπάρχουν περιθώρια για δοκιμές και πειραματισμούς. Το όχι και η απομάκρυνση είναι μονόδρομος.






Το μωρό σου είναι ένα μικρό σφουγγάρι που ρουφάει ότι του δίνεις απλόχερα. Το αποθηκεύει στον εγκέφαλό του (μην απορείς πόσο μικρός και αν είναι) και θα το χρησιμοποιήσει όταν θα χρειασθεί.





Έχει ανάγκη να είσαι δίπλα του να του προσφέρεις τα κατάλληλα ερεθίσματα και σίγουρα θα μάθει που βρίσκεται ο κίνδυνος για να τον αποφύγει.




Απλά χρειάζεται πολύ προσπάθεια και πολύ αγάπη, κάτι που με όλη τη δύναμη της ψυχής σου μπορείς να του χαρίσεις, γιατί είναι όλος ο κόσμος σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.