Πόσο μας επηρεάζει ο χρόνος? - O p t i m i s m

Πόσο μας επηρεάζει ο χρόνος?

Σάββατο, Αυγούστου 22, 2020
Τα χρόνια τρέχουν, κυλούν τόσο γρήγορα και όσο και αν προσπαθείς δεν μπορείς να τα κρατήσεις.



Αναλογίζεσαι πόσος καιρός πέρασε από τότε που πρωτοξεκίνησες να εργάζεσαι, να ερωτεύεσαι, να δημιουργείς την δική σου οικογένεια, να κρατάς τα δικά σου μωρά στην αγκαλιά σου, και δεν μπορείς να το προσδιορίσεις.


Σου φαίνεται σαν χθες. Αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Και στέκεσαι και κοιτάς τα καμάρια σου, τώρα που έχουν φτιάξει τις δικές τους οικογένειες, τα δικά τους μωρά, τα εγγόνια σου, και απορείς για τον χρόνο που έφυγε.
Αλλά πως αισθάνεσαι εσύ, τώρα που δεν είσαι πια νέος? Το έχεις συνειδητοποιήσει?
Η αλήθεια είναι πως όχι. Και θεωρείς ότι αυτό δεν είναι κακό. Το αντίθετο θα έλεγα. Αισθάνεσαι ότι έχεις ακόμα πολλά να κάνεις και να προσφέρεις και αυτό γεμίζει τις μπαταρίες σου με δύναμη και υπομονή.
Πόση σημασία έχουν τα νούμερα στη ζωή σου? Σε νοιάζει πλέον αν είσαι 20, 30, 40, ή και πολύ παραπάνω? Ένας αριθμός στην ταυτότητα είναι, που δεν ταιριάζει ούτε στο ελάχιστο με αυτό που εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου.



Θα ήθελες ξανά να διάβαζες για το πανεπιστήμιο, να πήγαινες στον στρατό, να έψαχνες για δουλειά, να ξαγρυπνούσες με μωρά, να έτρεχες τα παιδιά σου σε γυμναστήρια και μουσικές, να αγωνιούσες κάθε φορά που έβγαιναν έξω και να περίμενες να ακούσεις τα κλειδιά στην πόρτα όταν επέστρεφαν, για να κοιμηθείς ήσυχος?



Θα επιθυμούσες να τα ξαναζήσεις όλα αυτά πάλι από την αρχή? Δεν νομίζω. Και μόνο στη σκέψη αισθάνεσαι ένα ρίγος να σε διαπερνά.
Η αλήθεια είναι ότι έχεις ζήσει όμορφες στιγμές, γεμάτες έντονα συναισθήματα και ωραίες αναμνήσεις. Έχεις ταξιδέψει, έχεις γλεντήσει, έχεις περάσει όμορφα. Αισθάνεσαι χορτασμένος και πλήρης.


Πιστεύεις ότι η κάθε ηλικία έχει την δική της ομορφιά και την δική της ιδιαιτερότητα. Τώρα αισθάνεσαι ότι οι εμπειρίες που έχεις βιώσει, σε έχουν ωριμάσει και ίσως σε έχουν κάνει σοφότερο. Γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις τις διάφορες περίεργες καταστάσεις που πιθανόν θα σου τύχουν. Καταλαβαίνεις από μακριά τα επικίνδυνα και τα άσχημα που σε περιβάλουν. Απομακρύνεις εγκαίρως ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.


Και μπορείς να χαρείς το τώρα, γιατί γνωρίζεις την σπουδαιότητά του. Δεν παρασύρεσαι από χίμαιρες και κούφια λόγια. Καταλαβαίνεις την σημασία και του ελάχιστου δευτερολέπτου.  Και απολαμβάνεις την ζωή γιατί γνωρίζεις ότι δεν είναι απεριόριστη. Και οφείλεις στον εαυτό σου να τη ζήσεις καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.